Pistacje to sekret zdrowego i smacznego życia – poznaj ich niezwykłe właściwości i zastosowanie

Niewielkie, zielone orzechy o niezwykle specyficznym smaku – pistacje. Zawierają bardzo dużą ilość składników odżywczych i wywierają pozytywny wpływ na zdrowie, co potwierdza wiele badań naukowych. Są pomocne w zrzucaniu nadprogramowych kilogramów, obniżając poziom cukru we krwi. Pistacje posiadają wiele cennych właściwości dlatego warto te wyjątkowe orzechy wprowadzić do swojej codziennej diety.

Pistacje – skąd pochodzą?

Ten niezwykle smaczny zielony owoc z nieco twardawą łupiną pochodzi z Bliskiego Wschodu i stanowi kulturę wielu krajów tego regionu. Na początku stanowiły przysmak dla królów, będąc przy tym niedostępne dla zwykłych ludzi chcących posmakować wyjątkowych orzechów. Z biegiem czasu spopularyzowały się poprzez podróżników i handlarzy. Pod koniec XIX wieku pistacje dotarły do Stanów Zjednoczonych, a w XX wieku zadomowiły się w zachodniej części świata. Obecnie pistacje spożywane są najczęściej w formie prażonych i solonych orzeszków, które służą jako doskonała, a zarazem zdrowa przekąska. Dostępna jest również promocja na pistacje Gazetkowo, gdzie orzechy stanowiące przysmak można zakupić w atrakcyjnej cenie.

Czy pistacje są zdrowe?

Pistacje stanowią dobrą alternatywę dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu. Badania opublikowane w 2010 roku w „The Journal of Nutrition” wykazały pozytywny wpływ tych cenionych orzechów na osoby z podwyższonym cholesterolem. Są także wskazane do spożywania przez osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ posiadają niski indeks glikemiczny. Również zawarta w nich luteina sprawia, że pistacje wykazują pozytywne działanie na wzrok. Jednak na uwagę zasługuje wysoka zawartość błonnika, która zdecydowanie wyróżnia pistacje na tle innych orzechów, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

 

W orzechach pistacjowych możemy znaleźć bardzo ważne witaminy z grupy B, które odgrywają istotny wpływ na poprawne funkcjonowanie organizmu. Oprócz witamin w pistacjach znajduje się również żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk – szczególnie wartościowe dla wegetarian oraz wegan. Pistacje wzmacniają układ odpornościowy i doskonale zapobiegają przeziębieniom. Zawierają wysoki poziom potasu, który odpowiada za regulację równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i świetnie sprawdza się w detoksykacji. Są to również orzechy bogate w kwas foliowy i zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3 wspomagających obniżenie poziom cholesterolu. Ponadto te orzechy są bogate w białko i wapń – stanowiące wsparcie dla mięśni i kości, a potas zawarty w pistacjach normuje ciśnienie krwi.

Gdzie można kupić pistacje?

Pistacje są często wykorzystywane jako dodatek do różnych rodzajów produktów spożywczych, takich jak czekolady, ciasta, lody, desery, wafle, batony, granole i inne. Warto zajrzeć na Gazetkowo Lidl, gdzie pistacje występują w przystępnej cenie. Można również je znaleźć jako składnik różnych przekąsek, takich jak miks orzechów i bakalii. Pistacje są często spożywane ze względu na ich smak i korzystny wpływ na zdrowie.

Można kupić pistacje w sklepach spożywczych, na targach, a także w supermarketach. Pistacje są dostępne w formie orzechów jako pasta pistacjowa lub jako składnik w produktach takich jak ciasta, lody, czekolady itp. Popularne stają się również specjalne sklepy i stoiska z żywnością BIO, która jest specjalnie wyselekcjonowana i uprawiana w sposób sprzyjający środowisku. W takich miejscach również odnajdziemy wysokiej jakości pistacje, które możemy zabrać jako przekąskę do pracy czy szkoły.

Dodaj komentarz