„W kręgu Cultur. XI Miedziowe Spotkania z… Kulturą Węgierską” to coroczne spotkania z europejską kuchnią, kinem, muzyką, teatrem itp. W ubiegłym roku zainteresowani mogli poznać Włochy, a dwa lata temu Szkocję. W tym roku będą to Węgry.
Impreza rozpocznie się 9 listopada w polkowickim kinie. Tam o godz. 18:00 rozpocznie siękoncert węgierskiego zespołu folkowego Söndörgő i wykład połączony z degustacją win. Wszystkim zajmie się Paweł Zduniak – znany, trójmiejski Sommelier z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w 5* hotelu i prestiżowych, cenionych restauracjach. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów oraz londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust, uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów, autor wielu artykułów związanych z winem oraz gastronomią. Sommelier to doświadczony ekspert od wina, który przybliży kulturę, historię, pochodzenie, sposób doboru i degustacji tego wyjątkowego trunku. Podczas spotkania Paweł Zduniak opowie o metodach produkcji wina, przybliży charakterystykę win węgierskich oraz zapozna słuchaczy z tradycjami tego alkoholu na Węgrzech. 23 listopada o godz. 18.00 w restauracji Uniwersyteckiej przy ul. Skalników 6b odbędzie się pokaz kulinarny w wykonaniu Jarosława Ogonowskiego, kucharza specjalizującego się w ortodoksyjnej domowej kuchni węgierskiej i od 7lat zastępcy szefa kuchni w restauracji Borpince. Ogonowski występował w popularnym programie „Kawa czy herbata”. Reprezentował restaurację między innymi na przekazaniu prezydencji Unii Europejskiej, tam miał przyjemność gotować dla polityków. Jego osobistym mistrzem był Gabor Szekeres z warszawskiej restauracji „U Madziara”. Gościem wieczoru będzie Leszek Mazan, który przygotuje przygotuje na oczach widzów najbardziej charakterystyczne potrawy kuchni węgierskiej, czyli bogracsgulas, lecso i gundel palacsint. 29 listopada o godz. 18.00 w kinie Zagan Acoustic, kwartet instrumentalny od ponad 10 lat występujący na estradach koncertowych w Polsce i Europie zaprezentuje najpiękniejsze czardasze oraz inne tańce węgierskie.Na koniec zaplanowano spotkanie z sommelierem połączone z degustacją (dla osób pełnoletnich).
MW/źródło: pca