Miód, mąka i aromatyczne przyprawy – to niezbędne elementy prawdziwych pierników. Ich niezwykłą historię będzie można prześledzić na wystawie „Tradycje piernikarskie na Śląsku i Łużycach” w Muzeum Regionalnym w Jaworze .
Dzieje piernika podzielona na 21 plansz, które pokazują jak pozyskiwane były składniki na te ciastka, czy choćby jakie były najpopularniejsze techniki ich wypiekania. Wystawa ukazuje także historię samych cukierników.
– Wystawa poświęcona jest niezwykłym dziejom tego smakowitego wypieku oraz jego wzrastającej wciąż popularności. Począwszy od produkowanego na bazie miodu ciasta, znanego już starożytnym Egipcjanom, Grekom i Rzymianom, aż po typowe pierniki z żytniej mąki korzennych przypraw z dalekich krajów – mówi Arkadiusz Muła z Muzeum Regionalnego w Jaworze.
Ekspozycję można oglądać od 29 sierpnia do końca października w Muzeum Regionalnego przy ul. Klasztornej 6 w Jaworze.
ER/FOT. MATERIAŁY ORGANIZATORA