GMINA GŁOGÓW. Podsumowanie projektu „Groch z kapustą” (FOTO)

projekt Grochh z Kapustą-04-Ponad pięć tysięcy godzin pracy i prawie tyle samo zaprawionych słoików – to efekt, trwającego pół roku, projektu „Groch z kapustą.”  Podsumowanie przedsięwzięcia połączone było z degustacją.

W projekcie uczestniczyło 13 rodzin. Na czym polegał innowacyjny pomysł?

– Rodziny dostały od  nas nasiona i musiały przez cały sezon uprawiać ogródek warzywny. To była ciężka praca, zwłaszcza,  że tegoroczna susza nie sprzyjała ogrodnikom – mówi Anna Grzyb z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej i jedna z inicjatorek projektu.

Efekty przerosły jednak oczekiwania organizatorów – kilka tysięcy zaprawionych słoików.

-Okazało się, że powstało tyle przetworów, że postanowiliśmy się nimi podzielić.  Część z nich zawieziemy do przytuliska w Żukowicach – dodaje Anna Grzyb.

Najpiękniejsze ogródki warzywne zostały wyróżnione i nagrodzone. Projekt będzie kontynuowany w przyszłym roku.

-To był świetny pomysł. Wszystko mi wyrosło, a plony zaprawiłam. W przyszłym roku też wezmę udział w projekcie – mówi Urszula Matejczuk.

 

Dodaj komentarz