Ponad pięć tysięcy godzin pracy i prawie tyle samo zaprawionych słoików – to efekt, trwającego pół roku, projektu „Groch z kapustą.” Podsumowanie przedsięwzięcia połączone było z degustacją.
W projekcie uczestniczyło 13 rodzin. Na czym polegał innowacyjny pomysł?
– Rodziny dostały od nas nasiona i musiały przez cały sezon uprawiać ogródek warzywny. To była ciężka praca, zwłaszcza, że tegoroczna susza nie sprzyjała ogrodnikom – mówi Anna Grzyb z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej i jedna z inicjatorek projektu.
Efekty przerosły jednak oczekiwania organizatorów – kilka tysięcy zaprawionych słoików.
-Okazało się, że powstało tyle przetworów, że postanowiliśmy się nimi podzielić. Część z nich zawieziemy do przytuliska w Żukowicach – dodaje Anna Grzyb.
Najpiękniejsze ogródki warzywne zostały wyróżnione i nagrodzone. Projekt będzie kontynuowany w przyszłym roku.
-To był świetny pomysł. Wszystko mi wyrosło, a plony zaprawiłam. W przyszłym roku też wezmę udział w projekcie – mówi Urszula Matejczuk.