Zwykle miód kojarzy się ze słodką, lepką masą o złocistym kolorze, jednak jego odmian jest wiele i różnią się one kolorem, konsystencją, smakiem i co najważniejsze właściwościami zdrowotnymi. Wszystkiego o tym smakołyku będzie można dowiedzieć się podczas na zbliżającego się dorocznego Święta Miodu w Chobieni.
To jedna z najsłodszych imprez w regionie, na której można się w dodatku sporo nauczyć. Po raz czwarty spotkają się na niej pszczelarze profesjonaliści i amatorzy oraz miłośnicy miodu. Dwa wykłady na temat wykorzystania produktów pszczelich w profilaktyce i terapiach medycznych wygłosi dr hab. n. med. Jerzy Stojko kierownik katedry i Zakładu Toksykologii i Bioanalizy Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Poza dużą dawką wiedzy, uczestnicy imprezy dostaną również sporą dawkę miodu! Podczas degustacji każdy będzie mógł skosztować różnych jego gatunków i wybrać swojego faworyta. Hodowcy pokażą też, jak wygląda miodobranie i zademonstrują sprzęt, którego używają w swojej pracy.
Organizatorzy szykują też wiele atrakcji dla najmłodszych, dlatego 9 września w Chobieni warto pojawić się z całą rodziną. Otwarcie Święta Miodu zaplanowano na godz. 12. Wstęp jest wolny.
(OS)