LUBIN. Lepią pierogi na Festiwal Narodów /VIDEO/

IMG_0078W Domu Dziennego Pobytu „Senior” trwa wielkie gotowanie pierogów i przygotowania do Festiwalu Narodów. Wielokulturowa impreza odbędzie się w najbliższą sobotę na lubińskich błoniach, a zaprasza na nią prezydent miasta, Robert Raczyński.

– Nie ma chyba mężczyzny, który by nie lubił ruskich pierogów domowej roboty- mówi Robert Raczyński, prezydent Lubina i zaprasza mieszkańców miasta i powiatu na sobotni festiwal.

 Przygotowania trwają już od kilku dni, a to znak, że już wkrótce odbędzie się w mieście Festiwal Narodów. W ciągu zaledwie kilku dni ulepiono 3500 pierogów ruskich, których docelowo ma być w tym roku około 6000. To tylko jedna z wielu potraw, których będzie można skosztować podczas sobotniej imprezy. Organizatorzy przyzwyczaili lubinian, że festiwal to różne, dla wielu egzotyczne, potrawy, m.in. łemkowskie, włoskie czy greckie.

– Będzie m.in. grecka moussaka, chłodniki i kulebiaki – mówi Elżbieta Miklis, kierownik Domu Dziennego Pobytu „Senior” w Lubinie.

Organizatorzy imprezy zapowiadają, że będzie to podwójna uczta: dla podniebienia i ucha.

Koncerty zainauguruje o godzinie 14.30. występ zespołu „Hosadyna od Lubina”, a potem zagra i zaśpiewa, m.in. „Agat”, Lena Michalska i „Niecik”. Gwiazdą wieczoru będzie Krystyna Giżowska.

Organizatorami imprezy na błoniach jest Urząd Miejski w Lubinie, Dom Dziennego Pobytu „Senior”, Stowarzyszenie Seniorów” Trzeci Wiek ” i Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

SZAT

Dodaj komentarz