Casting do programu „Kulinarni Wymiatacze” już za nami. Uczestnicy przygotowywali swoje popisowe dania na czterech przeznaczonych do tego stanowiskach. Następnie oceniało je jury. Na ocenę oprócz kompozycji smaków składały się także sposób podania i złożoność dania.
Na pierwszy ogień, ze swoim deserem przyszedł pan Przemek z Chocianowa, który, jak sam mówi, ciasta piecze od dziecka: – Już jako sześciolatek pomagałem w kuchni mamie. Tak zaczęła się moja przygoda z gotowaniem i pieczeniem – mówił pierwszy uczestnik castingu do programu „Kulinarni Wymiatacze”.
Co na to jury? – Wybór zawsze jest trudny. W konkursach biorą udział Ci najlepsi. W związku z tym trzeba odrzucić nieraz dość dobre potrawy – usłyszeliśmy. Kolejny uczestnik, pan Paweł, przyjechał na casting z Legnicy. Uznanie jury postanowił zdobyć kaczką przyrządzoną według swojego przepisu. Pani Izabella z Rzeszotar zapewniała, że dla niej gotowanie jest przede wszystkim odskocznią od codzienności.
Po burzliwych obradach jurorzy wybrali 12 osób. Kto przeszedł do następnego etapu programu, czyli do odcinków konkursowych – tego można będzie się dowiedzieć już wkrótce, oglądając program „Kulinarni Wymiatacze” na antenie TV Regionalna.pl.