REGION. Dziś Wielka Sobota, święcimy pokarmy

IMG_30551Wielka Sobota, to ostatni dzień Wielkiego Tygodnia, a zarazem trzeci i ostatni dzień Triduum Paschalnego, tuż przed Niedzielą Wielkanocną. W Kościele Katolickim dzień ten jest dniem wyciszenia i oczekiwania na przyjście Chrystusa.

W Wielką Sobotę w Kościele Katolickim, podobnie jak w Wielki Piątek, nie są odprawiane msze święte. Co prawda, po zapadnięciu zmroku odprawiana jest msza Wigilii Paschalnej, ale należy już ona do obchodów Niedzieli Wielkanocnej.

Wielka Sobota to również dzień święcenia pokarmów. Początkowo pokarmy święcono w domach, a należało pobłogosławić to wszystko, co będzie spożyte na śniadaniu wielkanocnym, stąd też przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. Później zwyczaj święcenia pokarmów przeniesiono pod krzyże i na place, by wreszcie od XVIII w. błogosławić je w świątyniach.

Najpierw święcono tylko chlebową figurkę w postaci baranka, potem dodawano po kolei ser, masło, ryby, olej, mięso, ciasto i wino. Później dołożono jajko i pozostałe pokarmy, które weszły dziś do kanonu święconki.

SZAT

Dodaj komentarz