Za polskie zapłacimy drożej

Artykuły spożywcze polskiej produkcji cieszą się na tyle dobrą opinią wśród Polaków, że konsumenci są gotowi płacić za polską żywność więcej niż za podobne produkty zagraniczne – wynika z raportu Fundacji Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych.

Marcin Duma, prezes IBRiS, przytacza wyniki badań wskazujące, że aż 94 proc. ankietowanych Polaków twierdzi, że rodzime produkty żywnościowe wyróżniają się dobrym smakiem.

Polska żywność jest też uważana przez respondentów za bezpieczną, co wiąże się ze sposobem jej wytwarzania. – To, co jest wyprodukowane w Polsce, wydaje się nam nie jakieś super uprzemysłowione, ale przez to właśnie bliższe natury, bezpieczniejsze – podkreśla Duma.

Raport wskazuje, że Polacy są gotowi płacić więcej za polski produkt, który będzie zdrowszy i będzie posiadał wszystkie cechy, które cenią.

Jedna trzecia badanych sprawdza nie tylko, skąd pochodzi dany artykuł spożywczy, ale również jego skład. – Zaczynamy wybierać produkty opatrzone pustą etykietą, żeby tych składników było jak najmniej i żeby przypadkiem nie pojawiało się tam żadne „E” z numerkami – tłumaczy prezes IBRiS.

Raport jest częścią projektu Polski Monitor Opinii – będącego inicjatywą PKO Banku Polskiego, Fundacji Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) oraz Forum Zrównoważonej Technologii.

źródło: Kurier PAP

Dodaj komentarz