Ponad 3000 ruskich pierogów przygotowały od wczoraj lubińskie seniorki z Domu Dziennego Pobytu „Senior” w Lubinie. Jedna z najpopularniejszych polskich potraw będzie powstawać jeszcze do jutra, wszystkie zostaną rozdane podczas Festiwalu Narodów, który odbędzie się w najbliższą sobotę. Seniorki wsparła dziś w kuchni Sylwia Biały- lubinianka, która dotarła do finału programu Hell’s Kitchen.
Aż trudno uwierzyć, że w ciągu zaledwie godziny 8 pań jest w stanie ulepić aż 800 pierogów. Seniorki lepią pierogi od wczoraj do jutra włącznie. Każda z pań ma swoje sposoby na to, by to właśnie ich pierogi były najsmaczniejsze, gołym okiem widać było również, że preferują różne sposoby łączenia ciasta.
Dzisiejsze kuchenne zmagania z pierogami obserwowała, a potem dołączyła do nich Sylwia Biały, finalistka kulinarnego programu Hell’s Kitchen. Lubinianka przygotowywała ciasto, z którego następnie lepione były pierogi.
– Najlepsze pierogi robi moja babcia, żebym nie wiem jak się starała i tak nie potrafię doprawić farszu w taki sposób jak robi to ona- mówi Sylwia Biały.
– Oprócz ciasta na pierogi finalistka programu kulinarnego przygotowała dziś ciasteczka, które zostaną rozdane wszystkim, którzy odwiedzą sobotni Festiwal Narodów- mówi Elżbieta Miklis- kierownik DDP „Senior” w Lubinie.
SZAT