Kulinarny konkurs z „tajemniczą” Młynkową w Polkowicach

Wyjątkowe smakołyki, a do tego świetna oprawa muzyczna wypełnią program XIX Konkursu Kulinarnego pod hasłem „Potrawa Regionalna – Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanego w sobotę, 12 maja, w polkowickim Rynku przez Wiejski Ośrodek Kultury w Sobinie.

Konkursowe zmagania będą oceniane w czterech kategoriach. Dla dorosłych będą to: „Tradycyjna potrawa mięsna”, „Tradycyjna potrawa bezmięsna” i „Ciasta” oraz nowość w kat. rodzinnej – „Kószka Bezowa – polkowicki specjał”. Dzieci, tradycyjnie, będą rywalizować w kat. „Ciasteczka”.

– Głównym celem konkursu jest popularyzacja wśród mieszkańców gminy tradycji kulinarnych wywodzących się z różnych części kraju, przekazywanych z pokolenia na pokolenie – informują organizatorzy konkursu.

Impreza rozpocznie o godz. 15 w polkowickim Rynku. Wśród atrakcji będą m.in. fotolustro, strefa Relaxu, wystawa miedzianych naczyń ze zbiorów Muzeum Miedzi w Legnicy, pokaz bicia monet, kiermasz przetworów naturalnych i rękodzieła, mobilne warsztaty wypieku bułek i koktajlowe cuda dla dzieci.

– O godzinie 18 zapraszamy na koncert tajemniczej, subtelnej, o ogromnej wrażliwości Haliny Młynkowej – zachęcają organizatorzy imprezy.

Warto dodać, że podczas sobotniej imprezy zaprezentowany zostanie odtworzony przepis na polkowickie żeberka z puree z grochu i kapustą, który wpisał się w klimat kuchni mieszczańskiej małego miasta lat dwudziestych ubiegłego wieku. Danie to było podawane w dawnej polkowickiej restauracji hotelu „Pod Trzema Murzynami”.

Dodaj komentarz