KRAJ/DOLNY ŚLĄSK. Czas na smaczne jajo, czyli wielkanocne śniadanie

IMG_4024Śniadanie wielkanocne to uczta, która w religii katolickiej, w wielu regionach kraju (choć nie we wszystkich) oznacza koniec Wielkiego Postu. Wierni kościoła katolickiego świętują zmartwychwstanie Jezusa.

Śniadanie rozpoczyna się od modlitwy i dzielenia się święconym jajkiem. W wielu domach członkowie rodzin dzielą się także pozostałą zawartością koszyka wielkanocnego, która została poświęcona w Wielką Sobotę. W niektórych domach święconka jest dodawana do świątecznego żuru.

Tuż po złożeniu życzeń i podzieleniu się święconką menu otwiera biały barszcz z jajkiem i białą kiełbasą. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kiełbasy, wędlin, zimnych mięs, pieczeni, schabów i pasztetów. Podaje się do nich różne sosy, jednak najczęściej spotykanymi dodatkami są ćwikła i chrzan

IMG_4028Na wielkanocnych stołach królują jaja, przygotowywane na wszelkie możliwe sposoby. Najpopularniejsze sposoby podawania jajek to: jajka faszerowane, z majonezem lub różne pasty jajeczne a także wszelkie sałatki z dodatkiem jajka. Najpopularniejsza nadal jest tradycyjna sałatka jarzynowa.

Na dolnośląskich stołach nadal goszczą baranki z masła bądź upieczone z ciasta chlebowego. W wielu domach na Dolnym Śląsku kultywuje się zwyczaje kresowe i wypieka się tradycyjny chleb wielkanocny, czyli paskę. Ma on walcowaty kształt i zdobią go warkoczyki i różne elementy dekoracyjne pieczone osobno.

IMG_4026W wielu domach w naszym województwie podaje się jako danie główne smażenicę, a inaczej mieszankę wielkanocną. Jest to miks wędlin, boczku i jaj usmażonych i posypanych tartym chrzanem, który podaje się na gorąco. Potrawa pochodzi z Kresów Wschodnich.

Mimo, że śniadanie wielkanocne jest bardzo obfite, nie można pomijać słodkich wypieków. Niemal w każdym gospodarstwie domowym spotkać możemy tradycyjne drożdżowe i piaskowe baby, mazurki, keksy i serniki. Obok tych ciast do specjałów zarezerwowanych do uświetnienia wielu dolnośląskich wielkanocnych stołów należy pascha. Powstaje ona z niekwaśnego, tłustego twarogu, masła, cukru, żółtek, z dodatkiem bakalii, konfitur, czekolady.

Życzymy Państwu smacznego jajka. 

DRM

Dodaj komentarz