JAWOR. Średniowieczne kulinaria w Muzeum Regionalnym

_9997Co jadano w średniowieczu? Na to i na inne pytania odpowie wrocławski archeolog Marcin Diakowski. Spotkanie z cyklu „Poznajemy region” odbędzie się w najbliższy czwartek w Muzeum Regionalnym w Jaworze.

Marcin Diakowski poddał analizie materiał kostny wydobyty ze studni w krypcie klasztoru franciszkanów obserwantów w Jaworze. Wraz z dr Joanną Zych, specjalistką od badania kości mamutów, wyodrębnił zespół 103 fragmentów kości zwierzęcych z jaworskiej studni. Najstarsze okazy dostały się do studni w postaci odpadków z mieszczańskiej kuchni w XIV i XV wieku. Wśród zidentyfikowanych szczątków dominowały zwierzęta hodowlane, m.in. bydło oraz świnia domowa. Ciekawostką są odkryte kości nieokreślonego drapieżnika, a także ptaków. Pozyskane kości stanowią cenne źródło przy rekonstruowaniu warunków życia codziennego w Jaworze w czasach późnego średniowiecza.

Wstęp na wykład jak zawsze wolny.

Dodaj komentarz