HM GŁOGÓW. Trzy wydziały pod lupą

HM_IIGLOGOWW centralnej sterowni Huty Miedzi Głogów II nadzorowane są technologie trzech wydziałów: przygotowania wsadu, pieca zawiesinowego oraz kwasu solnego.

Poprzez komputerowy system pracownicy nadzorują i sterują prawie całym ciągiem technologicznym produkcji miedzi blister. System archiwizuje wartości pomiarowe z ponad 12 tysięcy punktów.

– Każde kluczowe urządzenie – wentylator, pompa czy dmuchawa, zostało opomiarowane – wyjaśnia Łukasz Płowiec, mistrz pieca zawiesinowego. – Mamy, między innymi, pomiary obciążenia, poboru mocy i wszelkiego rodzaju drgań mechanicznych, które mogą spowodować zatrzymanie ciągu.

Rzeczywisty stan urządzeń pozwala na natychmiastową reakcję. Na podstawie wykresów sternicy mogą jak najszybciej wyciągnąć wnioski i przekazać je odpowiednim służbom, np. elektrykom lub mechanikom.

UR/ŹRÓDŁO: KGHM/FOT. UR

Dodaj komentarz