Lipowy, gryczany, rzepakowy, akacjowy – to tylko niektóre z dostępnych odmian miodu. Jest ich wiele, a każdy ma inne właściwości zdrowotne. Fanatycy pszczelarstwa i miłośnicy miodu spotkali się po raz trzeci na Gminnym Święcie Miodu w Domu Kultury w Chobieni.
Mieszkańcy gminy Rudna mieli okazję posmakować różnych gatunków miodu oraz zobaczyć proces jego wytwarzania.Pokazane było jak zbudowane są ule i jak żyją w nich pszczoły. Imprezie towarzyszyła konferencja szkoleniowa, którą poprowadził uznany w świecie pszczelarzy, dr Benedykt Polaczek w Wolnego Uniwersytetu w Berlinie. Można było usłyszeć cenne dla pszczelarzy porady i wskazówki.Można było zaopatrzyć się w produkty pszczele, pochodzące z pasiek zlokalizowanych na terenie Gminy Rudna. Podczas częstowania gości miodowymi przysmakami, lokalni pszczelarze. przekonywali uczestników o dobroczynnych właściwości produktów pszczelich.
Były pokazy mażoretek, animacje dla dzieci i na koniec wspólne biesiadowanie mieszkańców. Organizatorami Święta Miodu jest Koło Pszczelarzy z Rudnej, przy współpracy Chobieńskiego Ośrodka Kultury i Gminy Rudna.
AT