Tłumy mieszkańców powiatu głogowskiego i ich gości przewinęły się w niedzielne popołudnie podczas kolejnej edycji imprezy „W cieniu Kolegiaty”. Gminy i sołectwa przygotowały stoiska z przeróżnymi smakołykami i wyrobami artystycznymi, a zebrane z ich sprzedaży pieniądze, tradycyjnie już, trafią na odbudowę świątyni. Na scenie wystąpiły zespoły folklorystyczne. Nowością był konkurs na hejnał Kolegiaty. Uczestnikom uroczystości najbardziej podobał się utwór nr 2, autorstwa Mateusza Kaczorka.
Jak co roku jedną z atrakcji święta była zupa kanonicka przygotowana przez Teatr Kulinarny. Różniła się jednak od zeszłorocznej, bo tym razem kucharze wybrali włoskie smaki.
– Wzorem była dla nas zupa, jaką można skosztować na Placu Świętego Marka w Wenecji – powiedział nam Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego.
Do ogromnego kotła trafiły m.in.: cebula, fasolka szparagowa, marchew, groszek zielony, pomidory i seler naciowy, a do tego bazylia i tymianek. Chętnych na zupę kanonicką nie brakowało, a przygotowano około dwóch tysięcy porcji za symboliczne dwa złote. Te pieniądze także wspomogą odbudowę świątyni.
Na placu przed Kolegiatą były m.in. pokazy ratowników z Górniczego Pogotowia i straży pożarnej. Wiele osób odwiedziło świątynię, podziwiając jej niezwykłe wnętrze, w tym odnowione sklepienie.
UR