Dwa przepisy słynnego mistrza kuchni (FOTO, WIDEO)

Gościem tegorocznego Święta Chleba i Piernika w Jaworze był mistrz i ekspert kulinarny, Teo Vafidis. Festiwalowa scena na kilka chwil zamieniła się więc w grecką kuchnię. Kuchmistrz zachęcał do codziennego jedzenia chleba bez obaw o zbędne kilogramy i przywiózł ze sobą dwa oryginalne przepisy.

Goście smakowitego święta mogli nie tylko przyglądać się powstawaniu specjałów, ale też zadawali pytania i notowali sposób ich przyrządzania  Nieliczni mogli skosztować doskonałych wypieków.

Dla naszych Czytelników mistrz Teo przygotował specjalne przepisy. Zapraszamy do wypróbowania tych delicji:

Jaworowe bułeczki z kurczakiem, kiełbasą oraz pastą tirokafteri:

Składniki:

  • bułeczki pszenne
  • pół bakłażana
  • ciecierzyca sucha (150 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona 1 szt
  • pół cukinii
  • 1 cebula
  • pół kopru włoskiego
  • oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • pierś z kurczaka (300 g)
  • kiełbasa (150 g)
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 papryki grillowane
  • ser feta (150 g)
  • jogurt grecki (100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz

Najpierw szykujemy farsz: kurczaka kroimy w kostkę, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. Razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Kiedy mięso zmieni kolor na biały, dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Na oddzielnej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa oraz koper włoski, dodajemy ugotowaną wcześniej (moczoną całą noc) z liściem laurowym ciecierzycę oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano. Kurczaka oraz kiełbasę łączymy z podsmażonymi warzywami.

Pasta tirokafteri: grillowaną paprykę miksujemy razem z serem feta, jogurtem greckim oraz dwoma ząbkami czosnku, doprawiamy pieprzem i papryką.

Bułeczki przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy i smarujemy pastą tirokafteri. Farsz umieszczamy we wnętrzu bułeczek. Podajemy na ciepło.

Piernikowa grecka chalva z mąki semoliny

Chalva:

  • 2 szklanki mąki semoliny (z pszenicy durum grubo mielonej)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
  • rodzynki (50 g)
  • migdały (50 g)
  • sezam (30 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Syrop:

  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody
  • tarta skórka pomarańczowa
  • laska cynamonu

Do garnka wlewany oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy mąkę semolinę i mieszamy aż do uzyskania brązowego koloru. W drugim garnku mieszamy wodę, cukier oraz pozostałe składniki syropu. Po 7 minutach wyjmujemy laskę cynamonu i ostrożnie łączymy syrop z semoliną, cały czas mieszając, aż do momentu w którym chalva całkowicie wchłonie syrop. Podawać na ciepło z cynamonem lub sosem czekoladowym.

Smacznego!

fot. Daniel Śmiłowski, Pixabay


Materiał filmowy TV Regionalna.pl:

Dodaj komentarz