Gościem tegorocznego Święta Chleba i Piernika w Jaworze był mistrz i ekspert kulinarny, Teo Vafidis. Festiwalowa scena na kilka chwil zamieniła się więc w grecką kuchnię. Kuchmistrz zachęcał do codziennego jedzenia chleba bez obaw o zbędne kilogramy i przywiózł ze sobą dwa oryginalne przepisy.
Goście smakowitego święta mogli nie tylko przyglądać się powstawaniu specjałów, ale też zadawali pytania i notowali sposób ich przyrządzania Nieliczni mogli skosztować doskonałych wypieków.
Dla naszych Czytelników mistrz Teo przygotował specjalne przepisy. Zapraszamy do wypróbowania tych delicji:
Jaworowe bułeczki z kurczakiem, kiełbasą oraz pastą tirokafteri:
Składniki:
- bułeczki pszenne
- pół bakłażana
- ciecierzyca sucha (150 g)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona 1 szt
- pół cukinii
- 1 cebula
- pół kopru włoskiego
- oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- pierś z kurczaka (300 g)
- kiełbasa (150 g)
- sól, pieprz, oregano
- 2 papryki grillowane
- ser feta (150 g)
- jogurt grecki (100 g)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- pieprz
Najpierw szykujemy farsz: kurczaka kroimy w kostkę, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. Razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Kiedy mięso zmieni kolor na biały, dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Na oddzielnej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa oraz koper włoski, dodajemy ugotowaną wcześniej (moczoną całą noc) z liściem laurowym ciecierzycę oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano. Kurczaka oraz kiełbasę łączymy z podsmażonymi warzywami.
Pasta tirokafteri: grillowaną paprykę miksujemy razem z serem feta, jogurtem greckim oraz dwoma ząbkami czosnku, doprawiamy pieprzem i papryką.
Bułeczki przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy i smarujemy pastą tirokafteri. Farsz umieszczamy we wnętrzu bułeczek. Podajemy na ciepło.
Piernikowa grecka chalva z mąki semoliny
Chalva:
- 2 szklanki mąki semoliny (z pszenicy durum grubo mielonej)
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
- rodzynki (50 g)
- migdały (50 g)
- sezam (30 g)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Syrop:
- 2 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- tarta skórka pomarańczowa
- laska cynamonu
Do garnka wlewany oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy mąkę semolinę i mieszamy aż do uzyskania brązowego koloru. W drugim garnku mieszamy wodę, cukier oraz pozostałe składniki syropu. Po 7 minutach wyjmujemy laskę cynamonu i ostrożnie łączymy syrop z semoliną, cały czas mieszając, aż do momentu w którym chalva całkowicie wchłonie syrop. Podawać na ciepło z cynamonem lub sosem czekoladowym.
Smacznego!
fot. Daniel Śmiłowski, Pixabay
Materiał filmowy TV Regionalna.pl: