Objazdowe bary coraz bardziej zyskują na popularności, a kolejne miasta organizują festiwale food trucków. Młodym mieszkańcom Chocianowa kuchnie na kółkach też przypadły do gustu.
Pierwsze food trucki rodem z Chocianowa poprowadzą uczniowie miejscowego Zespołu Szkół. Przyszli technicy obsługi turystycznej, którym patronuje firma Interferie, przygotowali oryginalny projekt wakacyjny. Już za kilka dni wyjadą do Kołobrzegu, Ustronia Morskiego i Dąbek, gdzie będą zarządzali food truckami właśnie.
Projekt potrwa do połowy września. W tym czasie uczniowie przejdą szkolenie z dziedziny finansów i księgowości, poznają przydatne w tej branży tajniki marketingu, a przede wszystkim nauczą się zarządzać gastronomią: od planowania produkcji, przez jej realizację – czyli gotowanie – po rozliczanie.
Każdy uczestnik projektu ma zapewnione nie tylko wynagrodzenie, lecz również bezpłatne zakwaterowanie, wyżywienie i transport. Oprócz tego Interferie nagrodzą najlepszą załogę food trucka voucherami na kursy, szkolenia i wypoczynek w hotelach należących do tej firmy.
Fot. Powiat Polkowicki