W centralnej sterowni Huty Miedzi Głogów II nadzorowane są technologie trzech wydziałów: przygotowania wsadu, pieca zawiesinowego oraz kwasu solnego.
Poprzez komputerowy system pracownicy nadzorują i sterują prawie całym ciągiem technologicznym produkcji miedzi blister. System archiwizuje wartości pomiarowe z ponad 12 tysięcy punktów.
– Każde kluczowe urządzenie – wentylator, pompa czy dmuchawa, zostało opomiarowane – wyjaśnia Łukasz Płowiec, mistrz pieca zawiesinowego. – Mamy, między innymi, pomiary obciążenia, poboru mocy i wszelkiego rodzaju drgań mechanicznych, które mogą spowodować zatrzymanie ciągu.
Rzeczywisty stan urządzeń pozwala na natychmiastową reakcję. Na podstawie wykresów sternicy mogą jak najszybciej wyciągnąć wnioski i przekazać je odpowiednim służbom, np. elektrykom lub mechanikom.
UR/ŹRÓDŁO: KGHM/FOT. UR