Pączki i faworki w roli głównej

Dziś najsłodsze święto karnawału, czyli Tłusty Czwartek. Na naszych stołach królują faworki I pączki . Pierwotnie przygotowywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną.

Dziś, możemy, a według tradycji nawet powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka na szczęście I powodzenie. Najbardziej popularne od wielu lat są pączki z dżemem I różą oraz z adwokatem. Co roku cukiernicy wymyślają co raz bardziej oryginalne smaki nadzienia. Tak jest w jednej z jaworskich cukierni, w której powstało w tym roku 14 rodzajów pączków. – I choć dziś niejedna dieta odchodzi w zapomnienie, to jeśli już decydujemy się pofolgować sobie ze słodkościami warto wybrać pączki dobrej jakości – mówi Paweł Furtak, cukiernik. 

 W sumie w  jaworskiej cukierni usmażono na dzisiejsze święto blisko 90 tysięcy pączków, które jak zapewnia Paweł Furtak są ręcznie zdobione. Oprócz tego można kupić faworki wykonane według domowego przepisu. Wszystkie słodkości trafiły do sklepów firm na całym Dolnym Śląsku.

Dodaj komentarz