Na rondo przez trawnik

Rondo przy Wojska Polskiego zbudowano z myślą o mającej powstać obok galerii i osiedlu TBS. Od kilku dni skrzyżowanie ma już oficjalną nazwę – Rondo Artylerzystów.Urzędnicy wyznaczyli przejścia dla pieszych i chodniki. Pojawił się jednak pewien problem…

Nadanie nazwy nowemu rondu przy ulicy Wojska Polskiego odbyło się bardzo uroczyście – przy wojskowej asyście pocztów sztandarowych i przedstawicieli samorządów. Przyszło też kilku mieszkańców pobliskich wieżowców, którzy wraz z otwarciem ronda zaobserwowali niebezpieczne zachowania kierowców.

– Jak nikt nie widzi to wjeżdżają sobie z parkingu przez trawnik prosto na rondo – mówi jedna z mieszkanek.

 O problemie słyszeli już miejscy urzędnicy. Już wkrótce na nielegalnym skrócie staną wysokie na ponad trzy metry pergole.

 –  Będziemy chcieli w drugim kwartale tego roku zamontować po zewnętrznej stronie ronda taki układ roślinny wraz z pergolami, które zostaną obsadzone pnączami, tak żeby odizolować tę część ronda od mieszkańców i od wieżowców – tłumaczy Piotr Poznański, zastępca prezydenta Głogowa.

Rondo Artylerzystów i nowa ulica gen. Bema to wspólna inwestycja miasta i prywatnego inwestora, która kosztowała ponad 10 milionów złotych.

O Autorze

Pozostaw komentarz

XHTML: Możesz używać tagów HTML-owych: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


..