Dzięki sprzyjającej, długo wyczekiwanej pięknej pogodzie lubinianie licznie przybyli na na błonia, gdzie sobotnie popołudnie minęło pod hasłem wielkiego grillowania. Podczas tego mięsnego święta, wśród wielu atrakcji przygotowanych przez Lubinpex i partnerów, znalazł się także finał programu „Kulinarni wymiatacze” TV Regionalnej.
Do programu zgłosili się pasjonaci gotowania z całego regionu i w bardzo różnym wieku. Najpierw trzeba było przejść casting, przygotowując wybrane przez siebie danie. Autorzy najsmaczniejszych i najładniejszych potraw trafili do kolejnego etapu, a sześciu najlepszych – do finału. Potrawy oceniało trzyosobowe jury: szef kuchni Knorr Robert Poliński, główny szef kuchni Lubinpexu i restauracji Oberża Piotr Kasprowski i szef kuchni i krytyk kulinarny Kurt Scheller. Liczyły się nie tylko smak i kompozycja potrawy, ale też czystość na stanowisku, zaangażowanie i przestrzeganie czasu.
– Zdarza się, że zawodnicy mnie czyś zaskoczą, dodają nieoczywiste składniki – mówił Scheller, podczas gdy zawodnicy zajęci byli grillowanem przy swoich stanowiskach, często przy tym improwizując.
Były też koncerty, konkursy, wspólne ćwiczenia, kulinarne niespodzianki i dużo mięsa. Przy okazji, tych, którzy złapali kuchennego bakcyla, organizator w jednym z punktów, zapraszał do pracy w swojej firmie.
Każda okazja też jest dobra na profilaktykę zdrowia, dlatego nie zabrakło również punktu MCZ, w którym można było zmierzyć ciśnienie i poziom cukru. – Oczywiście, czas po obfitym mięsnym posiłku nie jest najlepszy na badanie cukru, ale nawet wtedy można wykryć nieprawidłowości. No i każdy moment jest dobry, żeby przypomnieć o badaniach profilaktycznych – mówiła przedstawicielka MCZ.
Najlepiej bawili się najmłodsi, którzy do wyboru mieli park dmuchanych zjeżdżalni i zamków, wesołe miasteczko, klocki, gry, balony i malowane twarze. Inspirującej rozrywki dostarczyli też strażacy. Imprezę transmitowała na żywo TV Regionalna.pl.
.
Więcej zdjęć TUTAJ