I Święto Rybaka odbyło się w Gospodarstwie Rybackim w Oborze. Niezbyt łaskawa aura nie odstraszyła członków Lokalnej Grupy Rybackiej „Dolnośląska Kraina Karpia”, którzy wzięli udział w imprezie. Zaproszeni goście mogli spróbować m.in. wyjątkowych potraw z ryb.
Jak na imprezę rybacką przystało na stołach nie mogło zabraknąć ryb w różnej postaci. Były więc smażone, marynowane, chipsy rybne i zupa rybna. Chłód, wiatr i deszcz nie odstraszył wędkarzy, którzy wzięli udział w przygotowanych dla nich konkurencjach, m.in. łowieniu największego karpia.
– Właśnie taka pogoda sprzyja wędkowaniu- przekonywał Karol Szkutnik z Lokalnej Grupy Rybackiej „Dolnośląska Kraina Karpia”.
Już wkrótce w będącym na ukończeniu ośrodku rekreacyjno-sportowym w Oborze, gdzie odbywała się się impreza, będą mogli odpoczywać wszyscy chętni. Jest tu miejsce, gdzie można zrelaksować się nad wodą, łowić ryby czy zagrać w tenisa.
– Chcemy powiększyć akwen, tak by było więcej stanowisk wędkarskich. Najważniejsze jest jednak dla nas, by miejsce to było miejscem całodniowych spotkań rodzinnych- dodaje Karol Szkutnik, współwłaściciel gospodarstwa rybackiego.
– Jesteśmy postrzegani jako region typowo przemysłowy, ale niewiele osób wie, że jesteśmy regionem bardzo cennym pod względem przyrodniczym- mówi Barbara Sulma, z Lokalnej Grupy Rybackiej „Dolnośląska Kraina Karpia”.
LGR „Dolnośląska Kraina Karpia” to porozumienie przedstawicieli organizacji pozarządowych, jednostek samorządu terytorialnego i rybaków. Obszar LGR zajmuje teren 9 gmin w województwie dolnośląskim, obszar ten obejmuje 5 powiatów, m.in.lubiński.
SZAT