GŁOGÓW. 15 sierpnia – święto kolegiaty oraz tradycji i folkloru powiatu

KOLEGIATAPo polowej mszy św. w uroczystość Matki Bożej Wniebowziętej na Placu Kolegiackim, rozpoczęło Święto Tradycji i Folkloru Powiatu Głogowskiego – pod wspólną nazwą „W cieniu kolegiaty”. Były m.in. występy zespołów folklorystycznych, tradycyjna już zupa kanonicka, prezentacje gmin, pokazy i wiele innych atrakcji.

Jak co roku przez Plac Kolegiacki przewinęły się setki mieszkańców nie tylko powiatu głogowskiego. Na scenie przed świątynią trwał Przegląd Kultury Ludowej Ziemi Głogowskiej. Obok swoje stoiska, z pysznymi wypiekami i rękodziełami, wystawiły m.in. gminy Pęcław, Żukowice, Kotla, Jerzmanowa, wiejska Głogów, a także sąsiednia – Grębocice z powiatu polkowickiego. Nieopodal odbywały się pokazy sprzętu: wojskowego, policyjnego i strażackiego. A to zaledwie część atrakcji, jakie zaplanowano na piątkowe popołudnie.

Nie brakowało też chętnych do posmakowania zupy kanonickiej przygotowanej w ogromnym kotle i serwowanej przez Teatr Kulinarny. Gotowanie zaczęło się o godz. 6. Do kotła trafiło: 80 kg papryki, po 30 kg cebuli, kukurydzy i fasoli, 25 kg ryżu, 15 kg cytryny i 20 pęczków świeżego selera.

– Podobnie jak w latach poprzednich, wystarczyło na około dwa tysiące porcji – powiedział nam Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego. – Niektórzy przychodzili nawet po dokładkę – dodał.

Wiele osób skorzystało też z wyjątkowej okazji, by obejrzeć odbudowywaną kolegiatę z jej podziemiami, gdzie znajduje się krypta romańska.

UR

Dodaj komentarz