Słodka wymiana doświadczeń (FOTO, WIDEO)

Uczniowie z francuskiego Bordeaux na praktyce nauki zawodu w mieście chleba. Ośmiu przyszłych piekarzy i cukierników przyjechało do Jawora, by pod okiem naszych mistrzów uczyć się zawodu. Są w Polsce po raz pierwszy, a to, co już zobaczyli, wywarło na nich duże wrażenie.

– To niebywałe, że w jednym miejscu powstaje tak dużo wypieków i innych produktów – komentowali goście. Do Jawora przyjechali w ramach wieloletniej już współpracy między bordoskim Institut des Saveurs (IN’ SAV) a Dolnośląską Izbą Rzemieślniczą we Wrocławiu. Przed nimi dwa tygodnie praktyk.

Jedna z praktykantek, Agata, pochodzi z Polski i doskonale sprawdza się w roli tłumacza. Razem z kolegami uczy się technik wypieku oraz poznaje nowe gatunki chleba i ciast. Jaworskim piekarzom w przekazywaniu tej wiedzy pomaga rzeszowski mistrz Kazimierz Rak, który do Jawora specjalnie, by zademonstrować swoje umiejętności w dekorowaniu wyrobów.

kazało się, że wymiana wiedzy jest dwustronna. Młodzi cukiernicy z Francji podzielili się swoimi przepisami na słynne kremy budyniowe.

 

Fot. Daniel Śmiłowski


Materiał filmowy TV Regionalna.pl:

Dodaj komentarz