Opublikowany: sob, Sie 10th, 2019

Rzeka piwa w rynku (FOTO)

Gutentag, Teściowa, Czarny Protest, Casino czy Rosemary – to nazwy tylko kilku spośród dziesiątek, jeśli nie setek piw, jakimi można się delektować na lubińskim Rynku. Są małe, duże, lane i butelkowe, chmielowe i pszeniczne, ciemne i jasne… Istna rzeka piwa. Tak zresztą nazywa się jeden z browarów goszczących na Lotnym Festiwalu Piwa, zorganizowanym w stolicy polskiej miedzi już po raz drugi. Tu się nie pije byle czego. Tu się też byle czego nie je, bo przed budynkiem ratusza znajdziemy też sporo stoisk serwujących dania z różnych zakątków świata.

„Najlepsze piwo to Leżajski Full” – śpiewał kiedyś Krzysztof „Bufet” Bara, lider rockowego zespołu Wańka Wstańka. I choć artysta ten nigdy nie ukrywał swojego zamiłowania do złotych trunków, to jednak po tych słowach trudno uznać go za fachowca w tej dziedzinie. Zdecydowana większość znawców i smakoszy potwierdzi, że najlepsze piwa to piwa kraftowe i rzemieślnicze, ponieważ w procesie ich produkcji największą wagę kładzie się na jakość. Jednym słowem powstają one z pasji i robione są z sercem. Świadczy o tym nie tylko kilkukrotnie wyższa cena od piw „marketowych”, ale też, a raczej przede wszystkim, ich konkretny i wyrazisty smak. Zwykle jest to smak goryczki, który nie każdemu początkującemu piwoszowi odpowiada…

– Dzisiaj mamy jedną premierę Wild Ale, które jest robione z winogronami. Bardzo ciekawy smak. Poza tym nasze standardy, czyli stouty i portery. Mamy też cięższe piwka z dużą zawartością alkoholu, w granicach 11 procent. No i klasyczne, takie jak Bryza Pils czy California Aipa – mówi przedstawicielka Browaru Brodacz z Trójmiasta, który bardzo często pojawia się na podobnych imprezach organizowanych w Polsce.

Średnio za butelkę czy półlitrowy kufel złotego trunku zapłacimy tu 10-15 zł, choć są i gatunki za 30 zł. Ale podobno są warte swojej ceny. – Wiem, że piję prawdziwe, porządne piwo. Tego się nie da porównać z tymi sprzedawanymi za 2 czy 3 złote. To jest pyszne – zachwala pan Andrzej ze Ścinawy.

Nie tylko naszą uwagę przykuło stoisko o znajomo brzmiącej nazwie Browar Stacja Małomice. Jak można się łatwo domyślić, nie chodzi tu jednak o jedno z lubińskich osiedli, lecz o niewielkie miasteczko położone w województwie lubuskim. – Akurat na tym festiwalu jesteśmy po raz pierwszy, ale w Lubinie gościliśmy już w maju na błoniach i na Nocy Muzeów – mówi sprzedawczyni. – Mamy głównie aipy. Amerykańską, west coasta i australijską. Ciemna nam się skończyła. Oprócz tego mamy dwa owocowe, malinowe ale i pszenicę z gruszką – dodaje.

W sumie w Lubinie pojawiło się 15 browarów z Polski i zza granicy oraz 12 food trucków.

Na festiwalu można nie tylko delektować się smakiem złocistych trunków, ale też sporo się o nich dowiedzieć. Są też konkursy wiedzy o piwie oraz licytacja charytatywna dla podopiecznego Fundacji Siępomaga – Szymona Trojanowskiego.

Wszyscy, którzy dziś nie mieli okazji uczestniczyć w tym ciekawym wydarzeniu mogą to zrobić jeszcze jutro.

Poniżej szczegółowy harmonogram imprezy

Piątek (godz. 15–22)
15.00 Otwarcie festiwalu dla gości
17.00–17.30 Oficjalne otwarcie festiwalu – Craft Event, Piwny Klub, Pivovsky, Fritz Kola
18.30–19.00 Konkurs wiedzy o piwie, przewidziane atrakcyjne nagrody
19.00–20.00 „O co chodzi z tym kraftem, czyli czym się różni piwo rzemieślnicze od koncernowego” – Piwny Klub
20.00–22.00 Piwo, muzyka i relaks

Sobota (godz. 12–22)
12.00 Rozpoczęcie drugiego dnia festiwalu
14.00–14.30 Piwne podsumowanie dnia wczorajszego. Piwny Klub i zaproszeni goście
15.00–15.30 „Fritz kola, czyli lepsza odsłona popularnego napoju” – degustacja na scenie, Piwny Klub
15.30–16.00 Konkurs wiedzy o piwie z nagrodami
16.00–16.30 „Szturmem przez polski kraft, czyli historia browaru Pivovsky”
17.00–18.00 Panel degustacyjny polskich piw – zaprasza Piwny Klub (obowiązują zapisy)
18.00–19.45 Licytacja charytatywna pod patronatem fundacji Siępomaga dla Szymona Trojanowskiego
20.00–22.00 Koncert zespołu Chwilantropia

Niedziela (godz. 12–20)
12.00 Rozpoczęcie trzeciego dnia festiwalu
14.00–14.30 Piwne podsumowanie dnia wczorajszego – Piwny Klub
15.00–15.30 Konkurs wiedzy o piwie – Piwny Klub i zaproszeni goście
16.00–16.30 „Receptura na dobre piwo = recepta na sukces” wywiad z Bartoszem Wiśniewskim – założycielem browaru Pivovsky
16.30–18:00 piwo, muzyka i relaks
18.00–18.30 Podsumowania, wspomnienia, podziękowania. Craft Event, Piwny Klub, Pivovsky i Fritz Kola
20.00 Zamknięcie festiwalu dla odwiedzających

.

Fot. Szymon Kwapiński

Pozostaw komentarz

XHTML: Możesz używać tagów HTML-owych: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


..