W połowie października rozpoczął się kulminacyjny etap rozruchu technologicznego zmodernizowanej Huty Miedzi Głogów I. Po przeprowadzeniu serii próbnych testów układu załadunku wsadu do pieca zawiesinowego pod obciążeniem, rozpoczęto ciągłe podawanie koncentratu i jego przetop w szybie reakcyjnym pieca zawiesinowego. Tym samym, po trzymiesięcznym postoju, wznowiono produkcję miedzi surowej w HMG I – w zupełnie nowej technologii.
W kilkanaście godzin od podania koncentratu do pieca przeprowadzono pierwszy spust miedzi blister, będącej podstawowym produktem procesu w piecu zawiesinowym.
– To dla nas bardzo ważny dzień. To ogromny skok technologiczny. Ze starej technologii pieców szybowych przeszliśmy w najnowocześniejszą na świecie, bardziej przyjazną środowisku technologię pieca zawiesinowego. To nie tylko wielki postęp dla huty, ale również ogromne zmiany dla regionu – podsumował Andrzej Szydło, dyrektor naczelny Huty Miedzi Głogów.
Proces uruchamiania nowej technologii rozpoczął się 28 września od wygrzewania pieca elektrycznego. Od 1 października rozpoczął się proces wygrzewania pieca zawiesinowego. Obecnie przed służbami technologicznymi i technicznymi HMG zadanie optymalizacji pracy całego ciągu technologicznego.
UR/ŹRÓDŁO: DEPARTAMENT KOMUNIKACJI I CSR KGHM