Czerwony „Ogórek” i woda z sokiem z saturatora (FOTO)

POTRAWA1Czekając w polkowickim Rynku na wyniki 18. edycji Konkursu Kulinarnego na Najlepszą Potrawę Regionalną i Wypieki Ciast można było przejechać się czerwonym „Ogórkiem” i napić wody z sokiem z saturatora. Atrakcji było więcej.

Chętnych do przejażdżki słynnym w czasach PRL autobusem nie brakowało. Przy okazji można było posłuchać ciekawostek z historii Polkowic. Do saturatora też ustawiała się kolejka. Jak smakował napój?

– Jest dobry, ale ma inny smak, jak przed laty – powiedziała nam jedna z mieszkanek miasta. – Może to sprawa wody albo samego soku.

W Rynku stanęło wiele stoisk z potrawami, do których też były kolejki, a także z różnymi wyrobami.

Sylwia Biały, finalistka programu Hell`s Kitchen, częstowała uczestników imprezy bułeczkami. Na scenie wystąpiły zespoły „Sobinianie” i Podolanki”.

POTRAWA2Wyniki 18. edycji Konkursu Kulinarnego na Najlepszą Potrawę Regionalną i Wypieki Ciast pod hasłem „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”.
W kat. potrawa mięsna – I miejsce zajęła Magdalena Socha, drugie – Krystyna Sobala, trzecie – Danuta Socha. W kat. potrawa bezmięsna wygrała Sabina Kwiatkowska przed Zofią Pasternak i Patrycją Rudnik. Najsmaczniejsze chleby i chałki przygotowały, w kolejności: Stanisława Liśniewska, Alina Żmuda i Weronika Marej, a ciasta: Aneta Pasternak, Anna Tondel i Justyna Kwiatkowska. W kat. ciasteczka, z udziałem najmłodszych, przyznano trzy nagrody specjalne. Otrzymali je: Julia Kwas, Dawid Gręda i Sandra Poręba.

Imprezę zorganizował Wiejski Ośrodek Kultury w Sobinie w polkowickim Rynku, w ramach obchodów 50-lecia przywrócenia praw miejskich.

 

Dodaj komentarz